fredag den 12. juli 2019

Bogø Kostskole

Tore trives på Bogø Kostskole.
Mor har sørget for, at han er vel udstyret, at han har det tøj der hører til "uniformen" selv en kasket fik han. Han var stolt.
Tore var ikke en mors dreng. Hun havde ikke hans fortrolighed, alligevel var han stærkt knyttet til hende.Hun til ham.
"Hun er den der straffer, den der redder ham, den der altid har været der, den der forsvarer (omend med nuværende briller) svagt."
Hjemme var han, hvad man i dag vil benævne som "Prügelknabe".

Et yndlings tema var at han lignede sin far...
En lighed der farvesesmig var helt forkert, Tore var lys og havde blå øjne.
Vores far blev helst ikke omtalt, kun i negativ sammenhæng.
Først som voksen er det gået op for mig, at uden ham, havde vi ikke fået det udstyr (jeg til spejder/konfirmation) Tore til kostskolen som vi fik -. Vi en byrde, det var dyrt, at min mor alene skulle sørge for os.
Vores "tyske" far var alt, som var negativt, han fik skylden for/var et billede af, det onde ved krig, og gav os en skyldfølelse ved, at være beslægtede med ham.
Jeg valgte ham helt fra. Jeg ville være dansk. Tore var i et dilemma, blev hele tiden sammenlignet med ham, mindet om at han ikke var dansk - ikke tilhørte.
Jeg flød mere ovenpå.... ofte kaldte man mig "frk. Svendsen" og jeg benægtede det ikke. Mit største ønske var at blive dansk og et "sen" navn.

På Bogø Kostskole fik Tore lov til at være Tore. Han fik venner og oplevede at være på ligefod, at man behandlede ham som en af flokken. Han indrettede sig. Desværre blev han nemt forkølet, og mor var bekymret, især efter hans lungebetændelse.

Tores ophold på Kostskolen fik en brat ende.
Der skete en alvorlig ulykke. Tore var involveret i forløbet. Jeg har svært ved at fortælle, hvad der skete. Man involverede ikke børn i sådanne sager. Altså bliver min gengivelse sådan; Der var nogle drenge, som gennem længere tid havde moret sig med at bygge en tømmerflåde. Måske  var det foregået "hemmeligt". Tore var iblandt dem.  Han har sikkert gået op i selve proessen med stor iver, selv om han ikke drømte om at sejle ud, han "brød" sig ikke meget om vand.
Han blev på det tørre. Da flåden var "færdig" skulle den prøves - og senere talte man om en dreng som var druknet....

Tore kom hjem og igen på Stege skole. Der var kommet en ny lærer.
Det var svært for Tore at få venner i Stege, og han brugte forskellige kneb for at blive accepteret. Blandt andet var der flere han "købte", mod at være med i flokken. Det blev udnyttet, det blev svært at holde styr på hvad der foregik, hvad han var involveret i.
Det var ambivalent, at han helst ikke skulle være hjemme, og samtidig ikke foretage sig noget. Han havde en livlig fantasi, der skulle ske noget, han var nem at "forføre",ville gerne ligne de "andre". Det skabte mange konflikter, og han isolerede sig, var svær at "nå".

Hans hidsighedanfald var voldsomme, desværre lod han sig nemt drille,og så gik det straks galt.
Tore boede i øverste køje i børneværelset, og han havde en"fobi" omkring sit senge ritual. Hans tøj var lagt sammen på en helt bestemt måde, og han satte sine "sko" oven på. Den mindre bror syntes det var sjovt at skubbe til det. Så var det godt, når store søster var i nærheden.

Som voksen, med det hele mange år på afstand, ser jeg hvor forkert alt blev grebet an, hvor alle svigtede.

Ingen kommentarer: