tirsdag den 4. maj 2010

Endelig forår

Vinteren var bare så lang, sneen kom i desember, og blev ved, og ved vi var først snefri efter påske. Mine forslellige skavanker isolerede mig, det var glat og koldt, så jeg havde det bedst inde. Brændeovnen tiltrak. Sneen var smuk, for det meste, der var de skønneste farver på himlen, når solen alt for tidligt gik ned.
Der var en del sol, den fik bare ikke magt over kuldegraderne, jeg pakkede tidligt min lyslampe væk.
Pludselig var der dage med mange varmegrader. Selv om der stadig var frost i jorden, som vi ikke havde set i måneder, gik vi i gang med græsplænerne. Det der var tilbage af dem -
Der er kørt 100 læs mos væk, det ligger under Rododendron, ovenpå Skvalderkål og i "skoven".
Det er med spænding, vi ser på at der bliver grønnere og grønnere pletter, mon vi får rigtige plæner igen i år?
Bassinerne var det næste.
I mange år havde vi ladet det ene bassin delvis gro til. Det var her, at frøerne ynglede, deres æg og senere haletusser kunne udvikle sig i fred og ro. I tørre perioder måtte vi dog vande dagligt, ellers udtørrede bassinet og de døde.
I år 2009 bestemte jeg mig for at grave det ud og forny det. Det store bassin var efter hundebesøg ikke tæt, og om sommeren hvor der ikke pumpes meget vand fra kælderen, er der vandmangel.
Samtidig med det nye bassin blev etableret, købte vi pumpe og rensningsanlæg, så vi fik rislende vand, en "lise" for sjælen.
Det nye bassin blev anderledes, og jeg købte fisk, selv om jeg drømte om at få "de gamle fisk" over deri. De var ikke til at fange -
Allerede i december mistede jeg mine store karper, en hvidbroget og en rød, prissat til ca. 1200 pr. stk. Denne vinter mistede mange bassinejere og små sø ejere deres karper. De tåler ikke at bassinet fryser til. Jeg var derfor glædelig overrasket, da isen endelig forsvandt, at der faktisk var en del fisk i det nye bassin. Også i det gamle var der de sorte og den enlige gamle guldfisk.
Det første der skulle gøres, var at rense op. Nedfaldne blade, grene og plantedele lå som et grødlag på bunden, det er gæring og gasser herfra der er så farlig for fiskene.
Jeg var så heldig at få fisket 3 fisk med op. De kom straks over i det nye bassin -
Så kom frøerne.
De havde hele vinteren ligget i gange under sten og træ,i kompost m. v. og nu søgte de frem til deres "gamle" bassin. Det er imidlertid blevet et "livsfarligt bassin for frøæg og haletusser. De ved det ikke. De parrede sig højlydt kvækkende i bunker, jeg var nervøs for at den nederste ville drukne. Kom et par i nettet, hoppede hunnen tilbage mod vandet med hannen klamrende sig på ryggen. Eftter få dage var bassinet fyld med slimede klumper af frøæg. En lille glasklar kugle med en lille sort plet. Pletten vokser og samtidig splatter klumpen ud i en grønlig masse, som fik vandet til at skumme, når pumpen var igang. En dag forsvinder de små pletter, og der er så store sorte samlinger af et levende sort midt i al "slimen", som forsvinder lidt efter lidt. Haletusserne er der - de sidder på stenene og på bunden tæt samen.
Jeg havde allerede i ægstadiet flyttet nogle over i det gamle bassin, senere flytter jeg så haletusser ned i "skoven". Da de er "gratis" føde til guldfiskende, så jeg redder gerne flere af dem. Desuden er det godt med frøer nede i "skoven", de tager en masse snegle m. m. De sætter bare ikke selv æg ud i de små bassiner dernede.
Det var dejlige dage i april, vi drak kaffe med naboen til rislende vand i solen. De første forårs dage. AB.

Ingen kommentarer: