onsdag den 5. maj 2010

Drivhuset

Jeg har et lille drivhus.

For mange år siden tjente jeg lidt penge ved ferie afløsning i en forretning i Vejen. Den handlede med børnetøj op til 18 år. Trolletøj.
Jeg fik pludselig mulighed for at købe et drivhus.
Optimistisk gik jeg i gang med, det fra Tømmerhandlen, indkøbte drivhus ++
Jeg havde vist regnet med, at jeg med min forventning kunne smitte min mand. Han synes at det var skørt.
Det blev min nabo der hjalp. Han gik op i det med liv og sjæl, og jeg fik mit drivhus.
Knud var "CykelKnud", en ung mand op i 80'erne, aktiv overalt, og jeg havde i ham en rigtig "god ven" i mange år.
Der kom både vindrue, fersken og roser ind. For nogle år siden røg vindruen ud. Jeg har i år beskåret min fersken meget, sidste år så den syg ud, og den havde "skjoldlus". Den gav kun et par fersken.
Roserne jeg har i drivhuset er der kun for min fornøjelse, de bliver meget flotte, og en er speciel god til at få lange stilke. Jeg ved ikke hvad de hedder. Der er 3, de 2 dufter skønt.
I et hjørne nord/vest har jeg gravet en murer balje ½ ned med vand, til småvanding -
Sidste år købte jeg 3 plantekasser til plantesække.
Der er trædefliser som gulv, jeg har plads til en metal reol og et lille plantebord. Det er et lille drivhus og pladsen er godt udnyttet.
Det første jeg gør er at rydde op, der er altid fyldt op med krukker vinteren over, med og uden planter. Gamle planterester, blade m.m. kommer ud, roserne klippes ned og vinduerne vaskes.Endelig er drivhuset klart. Det er et koldt hus, der mangler et par ruder, stenskud, fra en ubetænksom - alligevel sår jeg i små bakker ( dem man ofte får kød og andet i), jeg dækker med de klare låg, et helt lille mini drivhus - det er så bare at vente.
Visse krydderurter køber jeg i potter, f.ex. persille, basilikum og andre, som jeg deler, jeg og får en masse små planter, som bliver plantet ud, det er mere sikkert end at så selv. Basilikum kræver varme og fugtighed, så den står længe i drivhus.Timian og andre krydderurter formerer jeg ved at plante topskud i en bakke med klart låg, så skyder de rod. Jeg kan høste rigtig meget.
Jeg forsøger mig hvert år med tomater og agurk, med skiftende resultat, vi nyder vores egne tomater. Jeg tror dog, at det for mig lige så meget er prosessen, som resultatet der betyder noget.
Som med maleriet.
Jeg har lige vandet derude, roserne har knopper, og salaten er priklet ud i små potter, tomaterne spirer og så snart der er blade skal de prikles ud.
Det varer ikke længe før at de 14 potter med overlevende sommerplanter skal ud. I nat var det frost, så der går nok en uge endnu.AB

Ingen kommentarer: