fredag den 23. januar 2015

Blomster der vrimler frem

Blomster har altid betydet meget for mig.
 
Årets første spæde Blå Anemone, den mørke blå farve, min yndlings farve, så sart og tillidsfuldt rækkende sin blomst op mod forårets solstråler, beskyttet af de mørk grønne lodne nyreformede blade. Jeg burde fotografere dem engang, eller male dem måske, sådan som jeg føler, min længsel i foråret efter blomsten. 
Den anden forårs blomst kom et par uger eller mere senere. Den havde en lang sprød stilk, friske grønne blade, den var nem at plukke, og så var den i flere variationer. Den var gul, som påske. Jeg har altid foretrukket den fremfor påskeliljer, som min påskeblomst. Kodriven. Egentlig kunne jeg bedst lide den med lidt rødt i blomsten, den duftede også mest. Blomsten var mindre med flere på en  stængel. Der var en speciel bakke, hvor der i april, maj var helt gult. Også de små Primula, med noget lysere blomster, groede der. 
Liljekonval kom med sine grønne strunke blade, og hen i maj tittede de dejligste små hvide velduftende perleblomster frem. Måske yndlings blomsten, den var i brudebuketten

"Giv mig en blomst mens jeg lever. så mit øje kan glædes derved...... Min mors valgsprog. Hun holdt i min barndom fast på, at få blomster til Morsdag. En buket fra skoven var fin, det betød intet med prisen, det var tanken. 
Jeg har i min have en hvid "Morsdags Syren, og i mit vindue få meter her fra, en hvid Orkide også Morsdag, den står med store knopper.

Haven er ikke som haver flest, der vokser en masse selvsåede blomster, ikke altid særlig planlagt. Nogle gange ligner det et orgie.

For en tid siden rev jeg et ark af min "palet" i papir. Jeg havde brugt den til at blande farverne på, mens jeg malede. Arket var farvestrålende, og fyldt helt ud. Jeg tog en pen og tegnede for sjov, inden der var gået lang tid, dannede der sig et billede af et blomsterhav. Farverne var fantastiske.
Det inspirerede mig til at prøve at male 20x20 med fantasiblomster. Det er ikke let, det skal se tilfældigt ud og farverne skal harmonere, det er ikke blomster, giver bare en blomster fornemmelse, 
ligesom duft.

Som barn pressede jeg blomster i en bog, senere forærede en eller anden mig en indretning med 2 plader og trækpapir, som man skruede sammen. Har vist tingesten endnu. Jeg kendte alle dele i blomsten, og kunne finde ud, af hvilken familie blomsten tilhørte. Kan det ikke mere. Det var et skolefag, hed botanik.

Talte engang om at blive gartner, det er ikke noget for piger, var svaret. 
Fint nok, navnene på planterne har ikke min store interesse. Det er farverne og formen, og så er vi tilbage i maleriet.

Venter på foråret. 
I dag har Hr Frost og Frk Tågedis, tegnet med hvid pensel.
AB.
   


Ingen kommentarer: