søndag den 15. marts 2015

Overraskende leg med farver

Farveleg -
Det har altid været spændende selv  at blande farver.
Nogle gange er alt blevet blommefarvet eller brunt, det ses ofte på børns malerier efter en tid, sidst i prosessen.
Jeg fik meget tidligt mit første farvelade, den var lille, så jeg var nød til at blande farverne selv. Det er sikket, at min mor var en god lærer/rådgiver. Hun har altid opmuntret mig, og sørget for, at jeg havde farver. Hun fortalte bl.a. at den sorte farve, brugte men ikke. Senere læste jeg et sted, at Picasso skulle have udtalt, at Matisse, var den eneste, der kunne bruge sort. De to konkurede i mange år...

Det er svært at male abstrakt - ubevidst og samtidig få en god farvevirkning med de blandede farver.  

Her er der et eksempel på en aldeles ubevidst og abstrakt handling.
Den før omtalte papir palette.
Lige før den røg ud, så jeg former i farveklatterne, og med en pen tegnede jeg dem op, og pludselig blev det et blomsterhav, fantastiske farver.... Det er ikke særlig holdbart.
Jeg lader mig derfor inspirere til nogle små blomster malerier, inden det helt går til.

Jeg bruger mest farverne blå, rød og gul - dertil hvid, den sorte blander jeg selv.
Af og til lader jeg mig friste, køber en i forvejen blandet farve, som holder meget længe.... Føler lidt at jeg snyder! Nok mest mig selv, da jeg  virkelig nyder, at finde frem til netop "min" farve.
Jeg blander farverne direkte på maleriet eller på paletten, så der er risiko for "blommefarver".Midt i prosessen.
Fugle malerierne er meget næsten rene farver, som jeg maler over flere gange og derved ændrer og harmonerer, så billedet til slut bliver et. Ternen er fx alle forskellige, som fuglene. Ren farveleg - brugt en farve og lysnet den igen og igen.
Dette maleri er det første, hvor jeg bevidst maler en ugle.

En overgang blev alt grønt. En farve jeg faktisk bryder mig meget lidt om, ligesom gul. Det sker ofte, fordi jeg er "doven", det går for "hurtigt" at penslen lige ryger over i en anden farve, og så er missæren der.
Når jeg er særlig opmærksom og godt forberedt, bruger jeg "klatpapir". Det kan være papir eller et ekstra lærred. Al overflødig farve smører jeg af på "klatpapiret", derved behøver jeg ikke skylde hele tiden eller skifte vand. Kun koncentrere mig om at male.
Sjovt er, at der ofte opstår en meget selvstændigt maleriskitse, som kan inspirere til et nyt maleri. Der er altid flere lærreder igang samtidig.
Et maleri, og får jeg en ide, kan den måske bruges på et andet lærred?
 Derved opstår serier på flere malerier i samme farver, fx 20x20 = 10 stk.


På pladen er der 2 malerier 40x40
10 malerier 20x20 De er fra en udstilling i "Kunst 6630" i Rødding

(Udstilling i "Ridehuset" i Haderslev, SMS 1935, med 20x20 malerier. Man kunne deltage med 10 stk. (pris fra 500 kr - 1000 kr). Rammesalg/overskud gik til "Forældre med kræftramte børn".)

Jeg blev lidt "bidt" af de små malerier ,som jeg maler alle 10 som et.

Her er fugle malerier i forskellige størrelser. 10x50, 20x60, 20x20, 10x10.
Udstilling " Musik & Kulturhuset Vojens" SMS 1935.
Jeg har brugt collage maleri, det er D Mark i million klassen mine "Markfugle." Nederst Hjertefugle.

Paletten er efter fugle malerier, og med til at inspirere til nye veje... lige nu meget abstrakte blomster.
AB.

Ingen kommentarer: