søndag den 29. maj 2011

"Skovtur"

Maj måned er næsten forbi. Det har været en meget grøn måned.
Pludselig var alle træer grønne, markerne skiftede fra stub efter majs, til fine jævne marker, med ny majs er på vej i striber, hvor man tydeligt ser de uundgåelige overkørsler.
Der er igen et farve skift. Grønne tætte korn og græs marker, brudt af store skønne rapsmarker, der med sine gule farver, ligger som sol pletter i landskabet selv på en grå blæsende dag.
Jeg har "travlt" i haven, og især er der et stort hængeparti i "skovhaven".
Stierne er næsten "forsvundet", groet til, og hækkene får et pjusket udseende, de trænger til en saks. Det værste er, når græsset på i de små lysninger ikke er klippet i lang tid. "Græsset" det er bestemt ikke plæner, der er tale om, græsstråene nærmest "morser" til hinanden ;).
Jeg er gået igang.
Der er bare det, at mens jeg "arbejder" får jeg nye ideer. Ideer som må afprøves, og naturligvis helst i går -
Sidste var, - en af de sidste ... at de ris/grene, der var lagt i stakke efter de fællede mirabeller, måtte kunne bruges til noget. Fik "manden med bilen" til at hente nogle metal hegnspæle - og så flettede jeg et hegn på ca. 1 meter i højden. Det er naturligvis ikke 100% færdigt, sådan noget skal presses sammen "sætte sig". Bag hegnet plantede jeg nogle at de i potter udstukne solsikker og små lupiner.
Mens jeg var igang der, så jeg til min store ærgelse, at mangel på vand fik rododendronerne til alt for hurtigt at afblomstre. Det er ikke muligt at vande.
I en gruppe var der desuden 2 store hvide, der groede helt sammen (den ene skulle være duftende).
En ny ide, jeg ville flytte den ene. Faktisk en umulig opgave, som krævede masser af kræfter og ville ikke være godt for mine ben. "Du kan, hvad du vil" - det sagde min mor altid, når jeg beklagede mig over et eller andet.
Med lidt trækkraft fra manden kom planten fri. Den var større end først beregnet. Der kom 3 planter ud af den. Altså skulle de 3 plantes et nyt sted. HVOR?
Sidste år havde min genbo lagt sit græs indenfor i skoven i en bunke, senere kom en anden genbo med sine nedfaldne blade, det havde givet en god fugtig løs muldagtig jordbund, som ville være god til et nyt rododendron "bed". Desuden havde de fællede mirabeller givet lys ind. Jeg plantede den største der. En anden kom ned i et pjusket "bed", og den 3. mellemstore blev plantet for enden at en sti.
Ideen med stisystemet er, at man skal udsættes for små oplevelser/overraskelser, når man færdes rundt. Det kan være forårets løg planter, en blomstrene rododendron eller en gruppe gule hindberg, et bunddække af skovmærker, vilde jordbær eller liljekonval m.m.
Derfor laver jeg små hegn/hække, så der kommer nye rum, og jeg er hele tiden på jagt efter "oplevelser".
"Oplevelser = billeder", så det er også klippede buske og træer, eller flettede træer. Min keramik blander sig, der er fade, som fuglebad, trolde, skåle og mine fugle m.v.
Skoven veksler mellem stedsegrønt og løvfældende buske og træer. Ind imellem er der små "græs" pletter, som åndehuller. Det er i forandring hele tiden, de store graner har fået lys og fylder meget, de skal stammes op, eller have et rødt bånd. Det fortæller, at det måske skal fælles næste gang, jeg må rydde op ved hjælp af en motorsav. De små bøgetræer, de står i grupper, er højere end mig nu, og skal have de nederste grene af , så de bliver træer og ikke buske. Sidste år plantede jeg en stribe (hæk) små selv såede bøge. 4 er gået ud i vinter, heldigvis er der rundt omkring flere, som jeg kan plante istedet til efteråret.
Faktisk forsømmer jeg mit stisystem, jeg var ellers godt igang med min græstrimmer, da alle ideerne væltede ned over mig, Min trimmer(som er slem ved mig), kunne jeg ikke undvære. Den hjælper ikke alene med kanter og stisystem, den kapper fint toppen af 1000 mindst, selv såede træer, brændnælder og skvalderkålen. Den skal genoplades, og dermed er min "arbejdstid" med den begrænset - heldigvis.
Nu har der været en pause, og jeg tænker alvorligt på at "danse en tur med trimmeren", noget der vil være meget synligt bag efter.
Jeg tror, at jeg har en aftale med en "højere magt", at det ville være godt for alle de nye planter i "skoven", at der kom noget vand.
Mon ikke det er ved at være fint for denne gang, synes at det lysner.
mail: Anne-Brit@Skjonaa.dk
AB.

Ingen kommentarer: