søndag den 16. august 2015

AFSKED MED EN EPOKE

Da jeg første gang forsøgte mig med maleriet, var det med oliemalingen. Jeg havde i mange år malet med, hvad man dengang kaldte vandfarver. Akvarel.
Jeg havde mødt en maler, som i en årrække boede i en sommer pension på Møn, og jeg tror han betalte "med sine malerier".
Hotellet købte 2 af hans malerier. Måske fordi han lod sig belemre af en "teenager" med malerambisioner. Jeg fulgte han som en lille hund, i al den tid han malede på Klinten og i skoven - næsten en sommer. Jeg fik hans "tomme" farve tuber og en nedslidt pensel. Jeg tror jeg malede på en tegneblok...

I december, samme år,  fik jeg den første malerkasse fyldt med "alt" - kun ikke vejledning. Der var 2 lærredet.... Jeg sov i olie terpentin dampe... elskede det. Farver!

Mit liv er fyldt med epoker.  Noget der ændrer min retning.
Jeg kunne eller måtte ikke selv bestemme.
Det medførte til en form for "opgivelse", få det bedste ud af det, som det nu blev. Følte, at jeg skulle opfylde et "kald", som jeg havde påtaget mig, give "slip" på egne ambitioner og ønsker.
Maleriet blev lagt til side, man synes jeg var lidt mærkelig, min kunstinteresse "en hobby".
Da jeg var/er meget sårbar,blev det gemt væk i nogle år.
Så arvede jeg min fars farver, mine egne blev også fundet frem, jeg snød mig til at male lidt igen Keramikken kom ind som en kær hobby.
Jeg havde ofte leget modellervoks som barn. Naturligvis kunne jeg ikke stå for blåleret ved Maglevandsfaldet. Formede flere figurer, som blev malet. Et kursus i 80'erne hos Esther Lervad satte mig igang, det var en "lovlig" hobby. At forme fascinerer mig. Hænderne former figurer, runder og huler,skraber og glatter.
Ca. 10 år senere vender et højskolekursus alt på hovedet. Jeg maler igen, og kan ikke stoppe. Olien "skiftes" ud med akryl. Pludselig forstår jeg det abstrakte. Maler "Rosens duft". Bevæger mig i helt nye rum, lader farverne få magten, tale for mig. Der igen epoker. Positive, udviklende og styrkende. Der er gået mange år siden de første malerier blev solgt (1957) Nu køber kunstforeninger,
når jeg udstiller, folk ser mine malerier. Der er endnu dem, der kalder det en hobby, forstår ikke, at det er mit liv, min livsstil, mit staffeli står altid fremme.
Malerierne har ændret sig gennem årene. Fra bløde slyngende farver ofte glidende ind i hinanden, til de senere år, at være stramme former, rammet ind med et streg. Fugle...

    Fuglens udtryk er følelser: Samhørighed, glæde, venskab. tro tryghed, ro, fællesskab m. m. - der er trækfugle imellem. En fugl er meget mig, fordi min sjæl altid er maleriet.
Tid til at tage afsked med fuglene.
 Måske.

I denne sommer skete det som man ikke "troede", Danmark blev udsat for terreo. Som ofte før gjorde det stort indtryk, og jeg måtte male.
Jeg malede 4 malerier 60x60, meget abstrakt ovenpå "Fugle i huse". Tykt farvelag, masser af vand, flere farver, streger. Til slut en djævelsk fantasi maske. "Dance Mac'abre
Billederne deltog i Jubilæums udstillingen på VUC i Haderslev i maj.

I september vil jeg udstille mange af mine fugle malerier hos Galleri 46. En "afsked med en epoke". Jeg er igen kommet videre.
AB.

Ingen kommentarer: