lørdag den 19. maj 2012

Raku brænding i Filips nye ovn

 Kristi Himmelfartdag blev bestemt til dagen, hvor Filip skulle indvie sin rakubrændeovn.
Vejret havde været meget skiftende, regn, blæst og koldt. Vi håbede alle på, bare lidt sol og at blæsten ville lægge sig. Aftalen var, at alle skulle bidrage med et eller andet. Jeg brugte formiddagen til at trække rabarber og bage et par tærter, fløde havde jeg. Betina ville hente mig.
Betina havde ikke meget keramik, og jeg heller ikke mere end nogle få ting, så det var spændende, hvor mange der kom.
Det var ikke kun vores gruppe, der havde chancen.
Vi fandt fint frem til Filip. Han og Ingrid bor dejligt på en skøn plet med skov og åbne marker, en vist ikke helt lovlig sø og krat. Det er sikkert et skønt fugle og dyre liv året rundt. Filip har lejet sin jagt ud, og sælger lidt brænde, af det der alligevel skal tyndes ud. Huset er forholdsvis nyt efter en brand. Det er meget personligt, med mange af Filips keramik ting og malerier. Ligesom der er en beplantet gårdhave, der oser af hygge.
Det er ikke første gang, jeg er på besøg der. Kunst 6630 havde engang "kursus" en weekend, og dengang foregik det hos Filip i haven og køkkenet.
Filip bød velkommen, Anette,Jørn og Ingvard Krog var der, vi ventede på Inga, hun skulle komme med keramik, glasur og redskaber til brændingen. Der var en kold vind. Jeg havde spist hjemme og manglede min kaffe, opdagede jeg. Jammen, vi skulle da begynde med kaffe, sagde Filip, der var dækket op i køkkenet.
Ingrid er sønderjyde, så der manglede ikke noget, hun vartede os op hele dagen, - og mit tærte bidrag var helt overflødig. Nå - den faldt nu i god jord. Samtidig erfarede vi at "suppe ordningen", var aflyst, og at vi alle var inviteret til middag. I mellemtiden var Inga kommet, og efter kaffen blev "første ovn" pakket. Først lugtede der voldsomt af gas, så der skulle reguleres, og så lugtede det brændt gummi. Tønden/ovnen var ny, så det måtte være fra den lugten kom.
Nogle glas rødvin, ovnen var klar. Man manglede bare tængerne til at tage de glødende ting med. De lå i Ingas bil, og manden havde den, på jagt. Jeg var inde for at få lidt varme, og "faldt" i med en cognac, dejligt. Hyggede mig lidt i varmen.  Vi fik tængerne.
Så kom den første keramik, jeg havde en krukke/kugle. Den så mærkelig ud udenpå, som om glasuren var "væk" - der skulle have været hvid transperant, jeg må have taget fejl - inde i krukken var den skindende guld kobber med en anelse blå, meget spændende. Så blev der skrubbet og skuret, Jørn havde mange spændende ting med. Han kan noget med høns. Betina lavede et vejskilt til "skoven", som jeg fik. Hendes ting er så gennemførte, det er sat op. Smutvejen.
Betina hentede sin datter i Vejen, hun ville gerne køre hjem, så kunne Betina slappe af.
Der blev givet besked ind, at vi kom om godt ½ time til spisning. Ovnen blev pakket på ny, og vi gik alle ind til dejlig middag. Kotelet i fad m/nye kartofler og dejlig salat. Der var også dessert .... ville vente til efter brændingen, for så trængte vi sikkert til varme igen.
Det var en anden brænding, min anden krukke var helt anderledes, ærgerligt med den glasur. Må prøve igen.
Det blev en festlig afslutning med æblehage og lagkage til en rigtig god kop kaffe.
En fantastisk hyggelig dag, og mange, for det meste dejlige ting  - i en skøn natur.  

         
        

Ingen kommentarer: